سؤالی که ممکن است هر زن بارداری بپرسد این است که آیا شنا در بارداری خطرناک است؟ طبیعی است که زنان دربارهٔ فعالیتهای خود در طول بارداری نگران باشند. جواب این سؤال یک بله یا خیر کوتاه نیست. ما اطلاعاتی را جمعآوری کردهایم تا پاسخ این سؤال را بهصورت کامل بررسی کنیم. پس اگر باردار هستید و برای رفتن به استخر دچار سردرگمی شدهاید پیشنهاد میکنیم این مقاله از وبلاگ ناراتک نوین(مجموعه گردشگری، تفریحی ورزشی آرکا) را تا انتها مطالعه نماید.
شنا در باداری
انجام شنا در طول بارداری می تواند بی خطر باشد اما نکتهای که بهتر است در همین ابتدا بیان کنیم این است که منظور از شنا غواصیکردن یا اسکی روی آب نیست. زیرا غواصی یا اسکی روی آب میتواند ریسک آسیب به زنان باردار را افزایش دهد. شنا میتواند یک ورزش تأیید شده برای زنان باردار باشد؛ زیرا این ورزش مزایای زیاد برای سلامتی دارد.
استخر شنا ارکیده محیطی مدرن با امکانات حرفه ای را برای بانوان،آقایان و کودکان فراهم کرده است. پس شما می توانید با اطمینان خاطر و لذت مهارت های خود را در ورزش شنا بهبود بخشید.
همچنین نتایج تحقیقات در سال ۲۰۱۰ نشان داده است زنانی که در طول بارداری خود در آب استخر شنا کردهاند نسبت به زنان بارداری که فعالیت بدنی نداشتند زایمان بهتری را تجربه کردهاند.
قبل از هر اقدامی برای شنا لازم است با پزشک زنان خود مشورت کنید، بسیار مهم است که بدانید گرچه شنا در بارداری میتواند مفید باشد؛ اما برای زنان بارداری که شرایط پزشکی خاصی دارند و یا منع فعالیت هستند هرگز توصیه نمیشود.
مزایای ورزش شنا در بارداری
طبق گفتهٔ سایت healthline یک کالج پزشکی در آمریکا شنا در بارداری را یکی از ورزشهای ایمن معرفی کرده است. بهطورکلی ورزش در حین بارداری میتواند بدن را برای زایمان آماده کند اگر پزشک برای زنان باردار منع و محدودیتی در خصوص ورزش شنا در نظر نگرفته باشد میتوانند از مزیتهای شنا بهرهمند شوند:
- کاهش ورم پاها، شنا تجمع مایع در پاها را که باعث ورم میشود را تسکین میدهد.
- شنا میتواند به کاهش کمردرد ناشی از بارداری کمک کند.
- کمک به کاهش علائم افسردگی بعد از زایمان
- محافظت از عضلات در دوران بارداری
- بهبود روحیه و کاهش استرس
- افزایش استقامت بدن
- بهبود کیفیت خواب
- بهبود جریان خون
- کاهش درد مفاصل
زمان مناسب برای شنا در دوران بارداری
برخی نکات مهم وجود دارد که باید در هر مرحله از بارداری در زمان شناکردن به آن توجه کنید:
- در سهماهه اول بارداری میتوانید فعالیتهای سبک انجام دهید البته مراقبت تغییرات هورمونی و خستگی باشید.
- در سه ماه دوم بارداری زمان خوبی برای شنا است، زیرا بدن به بارداری عادت کرده و ممکن است انرژی بیشتری داشته باشید.
توصیه میشود در سه ماه سوم بارداری از رفتن به استخر خودداری کنید؛ فشار آب ممکن است باعث زایمان زودرس یا پارگی جفت شود.
14 نکته مهم برای شنا کردن در بارداری
زنان باردار پس از مشورت با پزشک متخصص برای رفتن به استخر لازم است تمامی خطرات احتمالی را در نظر گرفته و به یک سری نکات توجه داشته باشند:
- سطح استخر ممکن است لغزنده باشد در هنگام ورود و خروج و راهرفتن بسیار احتیاط کنید و از کفشهای ضدلغزش استفاده کنید.
- برای جلوگیری از واردشدن ضربه به شکم بهتر است از رفتن به استخرهای خیلی شلوغ خودداری کنید.
- در دوران بارداری هرگز در آب شیرجه نزنید، میتواند برای جنین مضر باشد بهآرامی وارد استخر شوید.
- استفاده از جکوزی، سونا، آب داغ به دلیل افزایش دمای بدن در طول بارداری ممنوع است.
- غوطه ور شدن در آب فشار ناشی از وزن اضافی در بارداری را کاهش می دهد.
- مصرف آب کافی در قبل حین و بعد از شنا کردن برای زنان باردار مهم است.
- سعی کنید تنها به استخر نروید همیشه یک همراه با خود داشته باشید.
- خودداری از رفتن به استخرهایی که از کلر زیاد در آب استفاده میکنند.
- به قسمتهای کمعمق استخر بروید و در دمای آب مناسب شنا کنید.
- انتخاب یک استخر مناسب و اطلاع از تصفیه درست آب استخر
- توجه به بهداشت فردی در استخر برای جلوگیری از عفونت
- خودداری از رفتن به استخرهای آلوده
- محدود کردن زمان ماندن در آب
- گرم کردن بدن قبل از شنا
کلر موجود در آب برای زنان باردار مضر است؟
مسئله دیگری که باعث نگرانی زنان باردار میشود کلر استخر است. برخی تصور میکنند کلر استخر موجب شکلگیری بیماری آسم یا آلرژی میشود عدهای میگویند کلر در بارداری بیخطر است حقیقتاً هنوز تحقیقات قطعی در این مورد موجود نیست. اما نکته دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که بسیاری از زنان در طول بارداری مخصوصاً سه ماه اول سیستم ایمنی ضعیفی دارند. یا برخی از زنان باردار ممکن است به کلر موجود در آب استخر حساسیت داشته باشند قرارگرفتن در معرض کلر بیش از حد میتواند باعث بروز ناراحتی شود؛ بنابراین بهتر است احتیاط کنید. همانطور که در قسمت قبل هم اشاره شد از رفتن به استخرهایی با کلر زیاد خودداری کنید.
موارد منع شنا برای زنان باردار
- حساسیتهای پوستی، عفونتهای قارچی
- مشکلات قلبی و داشتن علائم غیر طبیعی
- احساس درد در ناحیه شکم و لگن
- تنگی نفس، مشکلات تنفسی
- قرمزی و التهاب در ناحیه چشم
- داشتن حالت تهوع، گرمازدگی
- داشتن خونریزی یا ترشح واژن
- کاهش حرکات جنین
در صورت داشتن این علائم ورزش شنا برای زنان باردار ممنوع است و نیاز است با پزشک متخصص مشورت نمایند.
زایمان در آب با تجربه شنا در استخر
حال که از شنا در بارداری گفتیم، جالب است بدانید که زایمان در آب هم برای مادر هم برای جنین روشی راحت است. زایمان در آب بدون درد نیست؛ اما حرکت در آب راحتتر از حرکت روی تخت است. بهعلاوه اگر شما تجربه شنا در طول بارداری را داشته باشید زایمان در آب برای شما میتواند آسانتر باشد. البته ناگفته نماند که این پزشک است که تصمیم میگیرد چه نوع زایمانی برای شما و جنین بهتر است.
بهترین حرکات شنا برای بارداری
1.شنا کرال سینه
این نوع شنا بهترین شنا در دوران بارداری است،آموزش شنا کرال سینه آسان است و حرکات پا و دست به آرامی انجام می شود و فشار زیادی هم به شکم وارد نمی کند.
2.راه رفتن در آب
اگر نمی خواهید شنا کنید، می توانید در آب راه بروید.این حرکات ساده به تقویت عضلات پا و بهبود تعادل کمک می کند.
3.شنا به پشت
این حرکت به پشت انجام می شود و فشار کمی به بدن وارد می کند. همچنین به تقویت عضلات کمر کمک می کند که در دوران بارداری هم اهمیت دارد.
چه مدت بعد از زایمان می توان شنا کرد؟
علاوه بر مفید بودن شنا در بارداری مزیت دیگر شنا برای لاغری است در بازگشت به اندام قبل از زایمان شنا ورزشی عالی است؛ اما باید تا تمامشدن دورهٔ نفاس و قطعشدن خونریزی از شناکردن خودداری کنید. پزشکان توصیه میکنند تا ۶ هفته بعد از زایمان به استخر نروید البته درصورتیکه جراحی سزارین یا زایمان طبیعی سختی داشتهاید تا زمان بهبود کامل و التیام زخم بهتر است صبوری کنید بد نیست برای شروع شنا بعد زایمان با پزشک مشورت نماید.
کلام آخر
شنا در بارداری به شرطی که نکات ایمنی را رعایت کنید میتواند برای کاهش و تسکین دردهای بارداری مناسب باشد؛ اما توجه داشته باشید زیادهروی در هر چیزی ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد بهعلاوه در طول مطالب هم چندین بار اشاره شد که برای فعالیتهای بدنی در بارداری واجب است به توصیههای پزشک خود توجه کنید. ابتدا ایمنی و سلامت جنین خود را در نظر بگیرید در صورت داشتن هرگونه مشکل سریعاً فعالیت خود را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید.
سوالات متداول
- شنا کردن در اوایل بارداری بی خطر است؟
شناکردن در طول بارداری به جزء سه ماه سوم و در صورت نداشتن شرایط پزشکی خاص میتواند بیخطر باشد.
- آیا تمامی حرکات شنا در بارداری مناسب است؟
خیر، حرکاتی مثل کرال پروانه میتواند تنش زیادی را به بدن زنان باردار وارد کند بهطورکلی باید از انجام حرکاتی که به روی شکم و پشت بدن فشار وارد میکند خودداری شود.
- دمای آب استخر برای شنا کردن زنان باردار مهم است؟
بله دمای آب استخر باید به میزانی باشد که برای بدن زنان باردار مناسب بوده و آب نباید زیاد گرم و یا زیاد سرد باشد.
- فواید دیگر شنا برای زنان چیست؟
از فواید شنا برای بانوان می توان به کاهش درد های پیش از قاعدگی،کاهش استرس،درمان درد های آرتروز،تناسب اندام و… اشاره کرد.
- وسایل موردنیاز برای شنا در باداری چیست؟
راحتی زنان باردار در استخر بسیار مهم است؛ بنابراین باید لباس مخصوص شنا و مناسب بارداری داشته باشند و استفاده از وسایل ایمنی در طول شنا برای زنان مناسب است.
- آیا ممکن است شنا در بارداری باعث خستگی و کمبود انرژی شود؟
بهطورکلی، شنا به افزایش انرژی کمک میکند، اما اگر به طور بیش از حد و بدون استراحت شنا کنید ممکن است خسته شوید. بهتر است به بدن خود گوش داده و هر زمان که احساس خستگی داشتید استراحت کنید.
- آیا استخر های عمومی برای شنا در بارداری مناسب هستند؟
بله اما مهم است که به نظافت استخر توجه کنید. مطمئن شوید که استخر به طور منظم تمیز میشود و کلر موجود در آب در سطح ایمن باشد تا خطر ابتلا به عفونت کاهش یابد.
ناراتک نوین آرکا (مجموعه گردشگری، تفریحی ورزشی آرکا)
شنا برای کودکانی که در مرحله رشد هستند مناسبه؟
در افزایش قدشان موثره؟
سلام مخاطب گرامی، شنا می تواند برای تمامی افراد مخصوصا کودکان در حال رشد ورزشی عالی باشد.ممکن است شنا کردن در افزایش قد کودکان تاثیرگذار باشد برای کسب اطلاعات بیشر در این زمینه پیشنهاد می کنم مقاله ی افزایش قد با شنا را حتما مطالعه کنید.